Malang

Kota Malang adalah sebuah kota di wilayah Jawa Timur, Indonesia. Ia terletak di daerah Kabupaten Malang, di sebelah selatan Jawa Timur. Kota ini merupakan kota terbesar ke-2 di Jawa Timur selepas Surabaya. Ia terletak di tengah wilayah pegunungan di ketinggian 400 m di atas permukaan air laut. Luas wilayah Kota Malang adalah 124 km² dengan jumlah penduduk 820,243 orang (data tahun2010). Ia terbahagi kepada 5 daerah iaitu: Sukun, Klojen, Blimbing, Kedungkandang, dan Lowokwaru.

Pada masa penjajahan Belanda, Malang merupakan destinasi popular bagi penduduk Eropah. Bandar ini terkenal dengan suhu yang sejuk dan kawasan sekitar negara Tumpang, Batu, Singosari, dan Türen. Orang di Jawa Timur kadang-kadang memanggilnya "Paris di Jawa Timur."

Suku Kaum

Suku kaum di malang terutamanya terdiri daripada Jawa dan Madura, dengan peratusan yang kecil daripada keturunan Cina dan Arab.

Agama

Majoriti besar penduduk Malang adalah Muslim, walaubagaimanapun terdapat juga minoriti kecil Katolik, Hindu dan Buddha. Banyak bangunan ibadat masih berdiri dari pembinaan mereka di zaman kolonial. Sebagai contoh, Kota Malang Masjidil Haram (Masjid Agung Kota Malang) di Malang City Square (alun-alun Kota Malang); Gereja Katolik Sacred Heart of Jesus (Gereja Katolik Hati Kudus Yesus) dalam Kayutangan; Saint Mary dari Mount Carmel Katedral (Gereja Katedral Ijen atau Santa Maria Masjid Gunung Karmel) di Ijen Street, yang merupakan tempat bagi Kawasan Uskup Roman Katolik Malang; The Immanuel Gereja Protestan di alun-alun; dan Eng An Kiong Kuil Buddha di Jl. Laksamana importer No. 1 Malang. Malang juga terkenal kerana menjadi pusat pendidikan agama, ini terbukti dengan kewujudan banyak sekolah Islam (pesantren) dan seminari bible. Malang juga mempunyai biara, antara Biara Carmel lain, Ursuline Convent, Misericordia biara, Biara Our Lady of the Sacred Heart Brothers, Convent daripada Sisters of Blessed Virgin Mary, Biara Misi Congregatio Brother, Brother Abbey Projo, Biara Passionist, dan beberapa biara lain.

Bahasa

Dialek bahasa Jawa adalah bahasa sehari-hari yang digunakan oleh orang Malang. Kebanyakan belia asli Malang mengamalkan dialek yang dipanggil 'boso Walikan', ia hanya dilakukan oleh menterbalikkan sebutan perkataan, contoh ini adalah dengan menyebut "Malang" sebagai "Ngalam". Seperti Surabaya, penduduk Malang mengamalkan bentuk egalitarian Jawa. Memandangkan ia menjadi bandar pendidikan, terdapat banyak bahasa dari luar Jawa yang juga dituturkan di Malang.

Seni dan budaya

Sebagai pusat pelancongan, Malang mempunyai pelbagai tempat-tempat menarik yang boleh diklasifikasikan kepada piawaian tempatan, wilayah, negara dan antarabangsa, termasuk persembahan tarian tradisional seperti Tari Topeng (Mask Dance), Jaran Pegon, Tari Beskalan (Beskalan Tari), dan lain-lain. Terdapat juga 'Topeng' atau kraftangan topeng di kampung-kampung dan IFGF Kedungmonggo yang telah menjadi mercu tanda biasa di Kabupaten Malang.

Pendidikan

Malang mempunyai reputasi yang kuat di seluruh Indonesia sebagai pusat pendidikan dan pengajian tinggi Kolej dan Universiti di Malang:

     Universiti Katolik Widya Karya Malang (UKWK)
     Asia Tenggara Bible Seminary - Saat
     Universiti Negeri Malang (UM)
     Brawijaya University (Unibraw)
     Ma Chung Universiti
     Politeknik Negeri Malang (Polinema)
     Urea Malangkucecwara
     Universiti Muhammadiyah Malang (UMM)
     Widyagama Universiti Malang (UWG)
     Malang State University Islam daripada Maulana Malik Ibrahim (UIN Maliki)
     Universiti Islam Malang (UNISMA)
     Institut Teknologi Nasional Malang (ITN)
     Universiti Merdeka (Unmer)
     VEDC (Vokasional dan Pusat Pembangunan Pendidikan)
     IKIP Budi Utomo Malang
     Gajayana Universiti Malang
     Universitas Kanjuruhan Malang

Junior dan Senior Sekolah Tinggi di Malang:

     SMAK St Maria Malang
     SMAK St Dominic Monaghan Yusup Malang
     SMAK St Albertus Malang
     SMAK Cor Jesu Malang
     SMA Negeri 1 Malang
     SMA Negeri 2 Malang
     SMA Negeri 3 Malang
     SMA Negeri 4 Malang
     SMA Negeri 5 Malang
     SMA Negeri 6 Malang
     SMA Negeri 7 Malang
     SMA Negeri 8 Malang
     SMA Negeri 9 Malang
     SMA Negeri 10 Malang (Sampoerna Academy)
     SMP-SMA AR-Rohmah Choice
     SMPK St Maria 2 Malang

Malang juga mempunyai dua buah sekolah antarabangsa, iaitu Sekolah Antarabangsa Wesley  dan Sekolah Bina Bangsa, dan beberapa sekolah kebangsaan-plus, seperti SDK Santa Maria 2 Malang dan Charis National Academy

Pengangkutan

Jalan
Malang terletak di 'Indonesia National Route 23', yang menghubungkan kepada Gempol dan Kepanjen. Malang mempunyai terminal besar bas antara bandar, Arjosari, yang terletak di utara Malang. Cara utama pengangkutan awam adalah dengan Microvan (kebanyakannya adalah Suzuki Carry) dan mempunyai warna biru, yang dipanggil angkot (dari angkutan = pengangkutan dan Kota = bandar) tetapi kebanyakannya orang tempatan memanggilnya "Mikrolet". Mereka berkhidmat laluan sama di bandar, yang dikendalikan secara persendirian dan murah, sekitar Rp 3.000, tetapi ini pengangkutan awam biasanya tidak dikenali sebagai seorang yang selesa, kerana fakta bahawa banyak orang menggunakan mereka, dengan itu, sebahagian besar yang membawa kepada keadaan sempit di dalam mikrolet.

Kereta Api
Stesen kereta api terbesar di Malang adalah Stesen Malang. Stesen ini sering dipanggil "Kotabaru Stesen", untuk membezakannya daripada Kotalama Station terletak di selatan. Satu lagi stesen kereta api Kampong, yang terletak di utara. Sebelum ini, terdapat satu sistem trem di Malang, kini tidak berfungsi lagi. Untuk memudahkan pengguna kenderaan dari Yogyakarta ke Malang sebaliknya, pada 20 Mei 2012 Malioboro Express (Moleks) telah beroperasi.

Pengangkutan Udara
Lapangan terbang di Malang ialah Abdul Rachman Saleh Airport, yang terletak di pinggir Malang. Lapangan terbang ini boleh diakses dengan teksi dan perjalanan.

Add new comment