Skip to main content

Bukittinggi ialah bandar ketiga terbesar di Sumatera Barat, Indonesia, dengan populasi 111,312 pada 2010 dan 121,028 pada 2020. Ia meliputi kawasan seluas 25.24 km persegi dan terletak di Tanah Tinggi Minangkabau. Dari Padang ke Bukittinggi, jaraknya sekitar 90 km melalui jalan darat. Bukittinggi terletak berhampiran dengan gunung berapi Gunung Singgalang (tidak aktif). ) dan Gunung Marapi (masih aktif). Dengan ketinggian 930 meter dari aras laut, menjadikan bandar ini mempunyai iklim yang dingin dengan suhu antara 16.1° hingga 24.9°C.

Bukittinggi juga dikenali sebagai bandar pelancongan terkemuka di Sumatera Barat. Jam Gadang, sebuah menara jam yang terletak di tengah-tengah bandar, adalah simbol untuk bandar dan tempat pelancongan yang ramai dikunjungi. 

Kota ini adalah tempat kelahiran Mohammad Hatta, proklamator bersama Indonesia dan Assaat, presiden Indonesia (pemangku). Perkampungan Koto Gadang di barat daya kota melahirkan limpahan negarawan, menteri, doktor, ekonomi, artis dan ulama yang berjasa besar kepada Indonesia iaitu Sutan Sjahrir, Agus Salim, Bahder Djohan, Rohana Kudus, Emil Salim, Dr Syahrir, dan lain-lain.

Padang ialah ibu kota dan bandar terbesar di wilayah Sumatera Barat Indonesia. Ia mempunyai populasi 909,040 pada Banci 2020. Ia adalah bandar ke-16 paling ramai penduduk di Indonesia dan bandar paling ramai penduduk di pantai barat Sumatera. Kawasan metropolitan Padang merupakan kawasan metropolitan ketiga paling ramai penduduk di Sumatera dengan populasi lebih 1.4 juta. Padang terkenal dengan budaya Minangkabau, masakan, dan pantai matahari terbenam.

Bandar ini secara historis menjadi pusat perdagangan sejak era pra-penjajahan, berdagang lada dan emas. Belanda membuat hubungan dengan bandar itu pada pertengahan abad ke-17, akhirnya membina kubu dan mengambil alih kawalan kota itu dari Kerajaan Pagaruyung. Selain beberapa gangguan pemerintahan British, Padang kekal sebagai sebahagian daripada Hindia Belanda sebagai salah satu bandar utamanya sehingga kemerdekaan Indonesia. Pada tahun 1906, Padang bersama Palembang menjadi tempat berpenduduk pertama di Sumatera yang mencapai status bandar.

Trip Padang Bukittinggi [Pakej Bajet]

Trip Padang Bukittinggi [Pakej Bajet] merupakan pakej khusus untuk trip bajet. Harga pakej ini lebih rendah dari pakej yang biasa. Antara sebab ianya lebih murah ialah kerana di dalam pekej ini tidak termasuk kos makan tengahari & makan malam. Kalau kita masukan kos makan tenhari & makan malam, kosnya agak tinggi. Oleh itu untuk lebih jimat, kami akan bawa ke restoran dan anda boleh makan dan bayar sendiri (lebih murah).